ALD Carmarket

18x5 Hero image

Guide: Hvilken SUV-model skal du vælge?

Det unikke ved en SUV er, at det er en sporty og praktisk bil med høj komfort og et godt udsyn, og så kan den ofte trække tungt. For at gøre det lidt lettere for dig, har vi samlet nogle anbefalinger i kategorierne lille SUV, stor SUV samt el- og plug-in-hybrid-SUV, så du kan vælge dén SUV, der passer til dine behov og bildrømme.

Fordele ved at vælge en SUV-model

  • Du og passagerne har godt udsyn og overblik over trafikken
  • Den høje siddehøjde gør, at du sætter dig ind i bilen og ikke ned
  • Du sidder bedre og komforten er i top
  • Der er masser af plads - både i kabinen og bagagerummet
  • Du får en stærk bil med praktiske egenskaber, der klarer at køre i ujævnt terræn

Hvad er en SUV?

SUV er en forkortelse for ”Sport Utility Vehicle” og bliver også kaldt en ”City Jeep”. Biltypen er en sporty bil, der kombinerer off-road-rødder med de praktiske og komfortable karakteregenskaber fra en stationcar. Den er oftest kendetegnet ved at være udstyret med firhjulstræk og ved at være bygget på et større chassis (en bærende ramme, hvorpå bilens struktur opbygges), som gør den større og højere end andre biltyper.

En SUV besidder drivkraft og råstyrke, som gør den god i udfordrende terræn. Dertil er biltypen stærk, eminent til at trække tunge læs og god til at klare opgaver, som almindelige biler ikke kan. Eftersom SUV er blevet en populær bil, kan SUV’er fås med modifikationer, der stadig repræsenterer det rå og sporty SUV-look, men som er mere byvenlige og blidere, hvis du har behov for dét.


Hvilken lille SUV-model skal du vælge?

Leder du efter en lille bil til bykørsel med begrænsede parkeringsmuligheder, men med alt hvad en SUV ellers indebærer? Så er en lille SUV-model det rigtige for dig. Den er naturligvis ikke så stor som andre SUV'er, men du får stadig SUV-fordelene såsom gode køreegenskaber, høj komfort og godt udsyn. I denne kategori kan vi anbefale den maskuline SUV-model Audi Q3, der er en kompakt SUV med komfortabel indstigning, et godt overblik og en yderst behagelig siddeposition. Vi kan også anbefale BMW X1, der er den mindste bil i BMW's serie af SUV’er. Denne imponerer med sit atletiske design samt det høje niveau af dynamik og fleksibilitet. Sætter du pris på ufortyndet køreglæde og en SUV-model med et dristigt design, er Ford Puma den rigtige for dig. Denne SUV-model er intelligent med innovativ teknologi og udviklet til at levere mere kraft. Derudover kan vi anbefale Honda CRV, Ford Edge, Opel Mokka eller den prisvenlige SUV-model Dacia Duster. Drømmer du om en anden mindre bil end en lille SUV? Læs vores anbefalinger til de bedste små biler på markedet her.

Hvilken stor SUV-model skal du vælge?

Ønsker du en mellemstor SUV eller en stor SUV? Denne kategori er et sikkert valg til familien med den aktive livsstil, der har behov for god plads, eller til dig der søger en bil, som kan trække din campingvogn, bådtrailer eller hestetrailer. Vi kan anbefale dig SUV’en Audi Q5, som er en rummelig bil med masser af lækre designløsninger. Nissan Qashqai er bestemt også værd at overveje. Denne blev kåret til den bedste SUV i 2014 og 2015, og så var den Danmarks tredjemest solgte bil i 2017. Dette skyldtes dens motor, der byder på masser af kræfter og god brændstoføkonomi. Vi kan også anbefale dig VW Tiguan, der imponerer med sin motorteknologi, trækkraft og kraftfulde proportioner. BMW X3 er også en imponerende SUV, som er dynamisk og altid klar til nye eventyr. Andre modeller, vi anbefaler i denne kategori, er Audi Q7 eller VW Touareg. Vi giver også vores anbefalinger på de bedste familiebiler her og de bedste biler med trækkraft her.

Hvilken el- eller plug-in-hybrid-SUV-model skal du vælge?

Vil du gerne træffe et bæredygtigt bilvalg, når du kigger efter en SUV-model? Så kan vi anbefale flere biler inden for kategorien el- og plug-in-hybrid-SUV. Vi kan blandt andet anbefale Kia e-Niro, der har et smart SUV-look og god plads bagi, eller en Toyota RAV4 med firhjulstræk, der er en fuldendt bil med masser af overskud og elektrisk rækkevidde. Den dynamiske og mellemstore Volvo XC60 med masser af luksus og sikkerhed er også værd at overveje. Ellers kan du gå efter Volvo XC40, der vandt titlen som ”Årets bedste SUV” af Berlingske i 2018. Skal bilen være lille, kompakt og med omtanke for miljøet, er svaret den lille SUV Suzuki Vitara. Du kan også gå efter den mest solgte plug-in-hybrid-SUV i Danmark 2020, som var Ford Kuga. Denne model byder på et design lavet til at levere en renere, mere støjsvag og mere sofistikeret tilgang til kørsel i en SUV. Vi giver dig indblik i forskellen på elbil, hybridbil og plug-in-hybridbil her.

Hvad skal du være særligt opmærksom på ved en SUV?

Selvom SUV-modellen er en eftertragtet biltype, er der en række punkter, du bør være særligt opmærksom på. En SUV bruger fx mere brændstof og/eller strøm i forhold til en tilsvarende ”almindelig” bil, fordi SUV'en er større og tungere. Pladsen i SUV-biler kan desuden også variere en del mellem de forskellige modeller, så husk at vurdere bilens værdi i forhold til prisen. Til sidst er det værd at nævne, at der oftest er en høj læssehøjde ved bagagerummet. Da det er en større bil, kan der være en udfordring ved fx parkering, når du skal lægge varer i bagagerummet.

Skal du lease eller købe en brugt SUV?

Om du skal købe eller lease en brugt SUV er en af de store beslutninger, du skal træffe, når du skal til at have bil. Når det kommer til biler, har vi alle forskellige behov og økonomi, og svaret på, om du skal købe eller lease, kommer netop an på dét. Vi har lavet en guide, hvor vi sammenligner køb og leasing i grove træk for at hjælpe dig med at afgøre, hvilken løsning der passer bedst til dig, når du skal have en brugt SUV. Find guiden her.

Du er altid velkommen til at skrive til os på chatten, give os et kald eller besøge os i et af vores showrooms i Taastrup eller Fredericia, hvis du har brug for sparring eller rådgivning. Find vores kontaktoplysninger her .

Sidst opdateret: 11. maj 2021