Skal du vælge elbil, hybridbil eller plug-in-hybridbil?
Hvis du går og leger med tanken om at købe eller lease en hybrid- eller elbil sammenlignet med den traditionelle benzin- eller dieselbil, kan du blive guidet godt på vej her. Vi giver et indblik i forskellene på og fordelene ved elbiler, hybridbiler og plug-in-hybridbiler, så du kan tage den helt rigtige beslutning, der matcher dine behov og ønsker.
Fordele ved at køre elektrisk
Det er mindre skadeligt, fordi det udleder mindre CO2 under kørsel
Ladenetværket i Danmark og Europa er allerede omfattende og i konstant forbedring
Du sparer penge på brændstof – ladeabonnementer er billigere ift. månedlig brændstofforbrug
Du kan lade op, når du alligevel er derhjemme eller på arbejde
Den grønne ejerafgift/CO2-ejerafgiften er typisk lavere for elektriske biler
Køreoplevelsen er suveræn, bl.a. pga. mindsket støj og mere flydende bevægelser
Elbiler
En elbil er 100 % drevet af el, og bilens batteri skal derfor lades op ved hjælp af et opladningsstik, før du kan køre i den. Det er med en elbil, at du forurener mindst muligt ved kørsel og dermed sparer mest på denne grønne ejerafgift. Herudover sparer du hele benzin- og dieselbudgettet væk. Desuden er der sket en stor udvikling, når det kommer til elbilers rækkevidde, der bliver længere år for år. Mangel på rækkevidde er derfor i mindre grad en udfordring. En fordel ved elbiler er bl.a. færre udgifter til service og vedligeholdelse, da elbiler består af langt færre mekaniske sliddele, som skal vedligeholdes og serviceres. Vi kan anbefale dig elbilerne Renault Zoe, Mazda MX-30, Mercedes EQC eller Tesla Model 3.
Hybridbiler
En hybridbil er derimod en kombination af en elmotor og en brændstofmotor, og de to motorer arbejder sammen for at køre så effektivt og som muligt. Det smarte ved en hybridbil er, at batteriet i elmotoren oplades automatisk, imens du kører, og når du bremser. Hybridbilen stræber mod at bruge mindst muligt brændstof, og derfor sætter elmotoren fx ind for at aflaste brændstofmotoren, når brændstofforbruget er højt, hvilket eksempelvis kan være under acceleration. Det mindskede forbrug af brændstof gør, at du forurener mindre ved kørsel i en hybridbil end i en almindelig benzin- eller dieselbil. En almindelig hybridbil kan ikke lades op via et opladningsstik, så du skal altså en tur på tankstationen og fylde brændstof på for at kunne køre i en hybridbil. Brændstofmotoren oplader herefter elmotoren under kørsel. Vi kan anbefale dig Renault Captur eller Renault Clio E-Tech.
Plug-in-hybridbiler
En hybridbil og en plug-in-hybridbil er meget ens, men afviger i måden, hvorpå batteriet i elmotoren lades op. En hybridbil kombinerer fremdrift fra en elmotor og en brændstofmotor, og bilen vælger selv, hvornår den kører på henholdsvis el og brændstof. En plug-in-hybridbil giver dig muligheden for benytte bilens elmotor 100%, hvilket står i kontrast til en traditionel hybridbil. En plug-in-hybridbil kan nemlig både lades op ved at tilknytte bilen til et strømstik og ved at påfylde brændstof på bilen på en tankstation. Ligesom normale hybridbiler bliver elmotoren ligeledes opladt gennem kørsel. Fordi elmotoren kan oplades, er brændstofmotoren i en plug-in-hybrid væsentligt mindre end i en hybridbil, og derfor anses en plug-in-hybridbil som det mindre miljøskadelige valg. Inden for plug-in-hybridbiler kan vi anbefale dig Peugeot 508, VW Golf GTE, Volvo XC60 eller Ford Kuga PHEV.
Ladeløsninger til elbilen og plug-in-hybridbilen
Nu kender du til forskellen mellem de forskellige typer af elektriske biler. Men du skal også have opladning og ladeløsninger med i overvejelserne, når du skal vælge mellem de grønne alternativer. Når du har en elbil og gerne vil køre langt, er du nemlig afhængig af, at det offentlige ladenetværk passer til dine typiske strækninger og behov. De to førende ladeoperatører i Danmark er Clever og E.ON, og du kan passende undersøge deres ladekort for at se, om du ville kunne lade en elbil eller en plug-in-hybridbil op på dine sædvanlige strækninger. Du kan også undersøge mulighederne for arbejds- og hjemmeladestationer, så du kan udnytte de sovende timer eller arbejdsdagen til opladning af din elektriske bil. Vil du ikke være afhængig af ladestationer, er hybridbilen eller plug-in-hybridbilen, der oplader sig selv, mens du kører, det sikre valg.
Hvordan vælger du den rigtige elektriske bil for dig?
Beslutningen afhænger af mange forskellige faktorer, og det afhænger bl.a. af, hvordan du bruger din bil, og hvor mange kilometer, du typisk kører på én tur. Kører du primært bykørsel og kortere ture, kan både elbilen, hybriden og plug-in-hybriden passe til dine behov. Men hvis du vil være mest elektrisk i din kørsel, skal du vælge en elbil - og vil du spare mest på brændstofbudgettet, er det også elbilen, der er det bedste valg. Hvis du typisk kører længere strækninger, er både hybridbilen og plug-in-hybridbilen fine valg, idet de har muligheden for at trække på brændstofmotoren, hvis elbatteriet skulle blive brugt op. I og med, at ladenetværket har udviklet sig hastigt i de seneste år, er elbilen også et godt valg til dette kørselsmønster - især med den store rækkevidde, som mange elbiler efterhånden har.
Hvilken grøn bil, der er den helt rigtige for dig, afhænger af mange individuelle ting, og derfor er det vores anbefaling, at du taler med en af vores kompetente rådgivere, hvis du har nogle spørgsmål. Hos ALD Carmarket står vi altid klar til at hjælpe dig med at finde den bedste løsning. Desuden kan du få mere inspiration i flere af vores andre artikler som eksempelvis "Sådan bliver du en grønnere bilejer".
Sidst opdateret: 21. juni 2023