ALD Carmarket

18x5 Hero image

Skal du vælge elbil, hybridbil eller plug-in-hybridbil?

Hvis du går og leger med tanken om at købe eller lease en mere miljøvenlig bil sammenlignet med den traditionelle benzin- eller dieselbil, kan du blive guidet godt på vej her. Vi giver et indblik i forskellene på og fordelene ved elbiler, hybridbiler og plug-in-hybridbiler, så du kan tage den helt rigtige beslutning, der matcher dine behov og ønsker.

Fordele ved at køre grønt

  • Det er bedre for miljøet, fordi det udleder mindre CO2 under kørsel
  • Ladenetværket i Danmark og Europa er allerede omfattende og i konstant forbedring
  • Du sparer penge på brændstof – ladeabonnementer er billigere ift. månedlig brændstofforbrug
  • Du kan lade op, når du alligevel er derhjemme eller på arbejde
  • Den grønne ejerafgift/CO2-ejerafgiften er typisk lavere for elektriske biler
  • Køreoplevelsen er suveræn, bl.a. pga. mindsket støj og mere flydende bevægelser
  • Samvittigheden er i top, hvilket klart forbedrer køreoplevelsen


Hvad er en elbil?

En elbil er 100 % drevet af el, og bilens batteri skal derfor lades op ved hjælp af et opladningsstik, før du kan køre i den. Det er med en elbil, at du forurener mindst muligt ved kørsel og dermed sparer mest på denne grønne ejerafgift. Herudover sparer du hele benzin- og dieselbudgettet væk. Desuden er der sket stor udvikling, når det kommer til elbilers rækkevidde, der bliver længere år for år. Mangel på rækkevidde er derfor i mindre grad en udfordring. En fordel ved elbil er bl.a. færre udgifter til service og vedligeholdelse, da elbiler består af langt færre mekaniske sliddele, som skal vedligeholdes og serviceres. Vi kan anbefale dig elbilerne Peugeot e-2008, Renault Zoe, Audi e-Tron eller Tesla Model 3.


Hvad er en hybridbil?

En hybridbil er derimod en kombination af en elmotor og en brændstofmotor, og de to motorer arbejder sammen for at køre så effektivt og miljøvenligt som muligt. Det smarte ved en hybridbil er, at batteriet i elmotoren oplades automatisk, mens du kører og når du bremser. Hybridbilen stræber mod at bruge mindst muligt brændstof, og derfor sætter elmotoren fx ind for at aflaste brændstofmotoren, når brændstofforbruget er højt, hvilket eksempelvis kan være under acceleration. Det mindskede forbrug af brændstof gør, at du forurener mindre ved kørsel i en hybridbil end i en almindelig benzin- eller dieselbil. En almindelig hybridbil kan ikke lades op via et opladningsstik, så du skal altså en tur på tankstationen og fylde brændstof på for at kunne køre i en hybridbil. Brændstofmotoren oplader herefter elmotoren, når du kører. Vi kan anbefale dig Mercedes GLC, Renault Captur eller Toyota Yaris Hybrid.

Hvad er en plug-in-hybridbil?

En hybridbil og en plug-in-hybridbil er meget ens, men afviger i måden, hvorpå batteriet i elmotoren lades op. En hybridbil kombinerer fremdrift fra en elmotor og en brændstofmotor, og bilen vælger selv, hvornår den kører på henholdsvis el og brændstof. En plug-in-hybridbil giver dig muligheden for benytte bilens elmotor 100%, hvilket står i kontrast til en traditionel hybridbil. En plug-in-hybridbil kan nemlig både lades op ved at tilknytte bilen til et strømstik og ved at påfylde brændstof på bilen på en tankstation. Ligesom normale hybridbiler, bliver elmotoren ligeledes opladt gennem kørsel. Fordi elmotoren kan oplades, er brændstofmotoren i en plug-in-hybrid væsentligt mindre end i en hybridbil, og derfor anses en plug-in-hybridbil som det mere miljørigtige valg. Inden for plug-in-hybridbiler kan vi anbefale dig Kia Optima, VW Golf GTE, Volvo V90 eller Ford Kuga PHEV.

Ladeløsninger til elbilen og plug-in-hybridbilen

Nu kender du til forskellen mellem de forskellige typer af miljøvenlige biler. Men du skal også have opladning og ladeløsninger med i overvejelserne, når du skal vælge mellem de grønne alternativer. Når du har en elbil og du gerne vil køre langt, er du nemlig afhængig af, at det offentlige ladenetværk passer til dine typiske strækninger og behov. De to førende ladeoperatører i Danmark er E.ON og Clever, og du kan passende undersøge deres ladekort for at se, om du ville kunne lade en elbil eller en plug-in-hybridbil op på dine sædvanlige strækninger. Du kan også undersøge mulighederne for arbejds- og hjemmeladestationer, så du kan udnytte de sovende timer eller arbejdsdagen til opladning af din elektriske bil. Vil du ikke være afhængig af ladestationer, er hybridbilen eller plug-in-hybridbilen, der oplader sig selv, mens du kører, det sikre valg.

Hvordan vælger du den rigtige grønne bil for dig?

Det kan være svært at gennemskue, hvilken af de tre typer grønne biler du skal vælge, og beslutningen afhænger også af mange forskellige faktorer. Det afhænger blandt andet af, hvordan du bruger din bil og hvor mange kilometer, du typisk kører på én tur.

Kører du primært bykørsel og kortere ture, kan både elbilen, hybriden og plug-in-hybriden passe til dine behov. Men hvis du vil være mest miljøvenlig i din kørsel, skal du vælge en elbil efterfulgt af plug-in-hybriden og vil du spare mest på brændstofbudgettet, er det også elbilen, der er det bedste valg.

Hvis du typisk kører længere strækninger, bliver elbilen udfordret af hybridbilen og plug-in-hybridbilen, som har muligheden for at trække på brændstofmotoren, hvis elbatteriet skulle blive brugt op. Når du kommer op i omdrejninger og bilen når de højere hastigheder på motorvejen, vil både hybridbilen og plug-in-hybridbilen oftest skifte til benzin eller diesel. Denne mulighed har elbilen ikke. Herudover kan ladenetværket på de længere og mere øde strækninger godt halte lidt i modsætning til netværket af tankstationer på samme strækninger. Derfor kan det være en god idé, at din bil har en brændstofmotor, som kan tankes op på en tankstation.

Kører du en blanding mellem bykørsel og længere strækninger på motorvejene, vil vi anbefale en plug-in-hybrid, så du altid har mulighed for at vælge mellem en tankstation og en ladestation. Dog vil vi igen understrege, at det er vigtigt at oplade plug-in-hybriden hyppigt, da den ellers ikke er et grønnere alternativ - faktisk ofte det stik modsatte, da den tungere vægt pga. elmotoren øger brændstofforbruget, hvis der ikke køres på el så ofte som muligt.

Som sædvanlig afhænger dit valg af mange individuelle ting, så for at ende med den allerbedste løsning for lige netop dig, er det en god idé at tale med en rådgiver. Hos ALD Carmarket står vi altid klar til at hjælpe dig til at hjælpe dig med den bedste løsning. Du er meget velkommen til at tage fat i en af vores salgskonsulenter. Desuden kan du også finde mere inspiration i nogle af vores andre artikler, bl.a. til hvilken biltype du skal vælge eller sådan bliver du en grønnere bilejer.

Sidst opdateret: 25. februar 2022