ALD Carmarket

18x5 Hero image

Guide: Sådan bliver du en grønnere bilejer

Den grønne bølge er for alvor over os, og som bilejer går du måske og drømmer om at blive mere miljøvenlig i din kørsel? Vi hjælper dig med de bedste råd og anbefalinger, du bør have med i bestræbelserne på at blive en grønnere bilejer. Læs med og find ud af, hvordan du som bilejer kan opnå en grønnere og mere økonomisk køreteknik og hvordan du vasker din bil mest grønt, mens du også får indblik i grønnere former for brændstof.

6 tips til at køre grønnere

  1. Køb eller lease en brændstoføkonomisk bil
  2. Kør med korrekt dæktryk og sæsonens dæk
  3. Spar på aircondition, sædevarme og bagage
  4. Kør med lave omdrejninger
  5. Brug bremserne med omtanke
  6. Vask kun bil, når den er meget beskidt og i svanemærkede vaskehaller


Køb eller lease en brændstoføkonomisk bil

Det første gode råd, du får med på vejen, er at købe eller lease en mere brændstoføkonomisk bil, som med andre ord kan køre længere på literen. På den måde vil du naturligt opnå en reduktion i dit brændstofforbrug og dermed sænke dit CO2-udslip og blive en grønnere bilejer.

Køber du ovenikøbet en brugt bil eller vælger du releasing, nedsætter du dit CO2-aftryk, da der ikke skal bruges CO2 til produktionen af en ny bil. Har du allerede en bil, så bare rolig – du kan også gøre rigtig meget selv for at spare på brændstofforbruget og dermed sænke dit CO2-udslip.

Kør med korrekt dæktryk og sæsonens dæk

Uanset hvilken bil du har – benzin eller diesel – så er der nogle sparetips at hente på selve kørslen. Reduktion af brændstofforbruget kan ske på mange forskellige måder. En af de ting, du blandt andet kan gøre, er at sørge for, at dæktrykket er korrekt, så din bil ikke kører med for lavt dæktryk. Jo lavere dæktryk, desto mere brændstof bruges der på at drive bilen frem. Tjek derfor dæktrykket med jævne mellemrum for at undgå at bruge unødvendige mængder af brændstof, der ellers kunne være sparet for at optimere din grønne bilkørsel.

Dertil er det vigtigt, at det er de rigtige dæk, du kører med, så du ikke bruger vinterdæk om sommeren og omvendt, da det øger brændstofforbruget at køre med forkerte dæk.


Spar på aircondition, sædevarme og bagage

Du tænker måske ikke over det, men hver gang, du skruer op for airconditionen eller sædevarmen i bilen, så øger du brændstofforbruget. Sørg derfor for at minimere forbruget af aircondition, sædevarme og ikke mindst el-bagruden, og brug kun dette, hvis der virkelig er behov for det.

At fjerne overflødig vægt fra bilen er også en god idé, så du ikke kører rundt med ekstra unødvendig vægt, da det kræver mere brændstof, jo tungere bilen er. Det gælder både store som små ting, f.eks. aviser, skrald, ekstra sko m.v. Mange bække små.

Kør med lave omdrejninger

For høje omdrejninger er også med til at øge brændstofforbruget. Huskereglen er, at du skal køre i et så højt gear som muligt for at have så lave omdrejninger som muligt. Flere biler har i dag en funktion, der viser ”pil op” eller ”pil ned” for at indikere et gearskifte, så du ikke er i tvivl om, hvornår du kører i et for højt eller for lavt gear.

Hvis denne funktion ikke findes i din bil, kan du blot bruge instrumentbrættet til at aflæse dine omdrejninger (rpm/min.). For benzinbiler skal du skifte gear, når omdrejningerne når 2.200-2.500 rpm/min., og for dieselbiler skal du skifte omkring 2.000-2.300 rpm/min.


Brug bremserne med omtanke

Derudover er det vigtigt at bruge bremserne med omtanke. Når du nærmer dig et rødt lyskryds, så slip blot speederen og lad bilen falde i fart naturligt samtidig med, at du kun trykker let på bremsen.

Generelt anbefales det – både i forhold til miljøet og økonomien, men også i forhold til sikkerheden i trafikken – at køre mere stabilt og ikke gasse for meget op eller hukke bremserne i, da det blot øger brændstofforbruget.


Vask kun bil, når den er meget beskidt

Det siges, at meget beskidte biler øger brændstofforbruget på grund af den øgede vindmodstand. Dog skal din bil ikke vaskes, hver gang den har kørt en tur, men kun når den er virkelig beskidt. Hvis din bil er blevet meget beskidt, så kan det rent faktisk betale sig at få den vasket i en vaskehal fremfor selv at vaske den. Dette skyldes, at vandforbruget er markant højere, når du selv vasker bilen, men også fordi vaskehaller kontrollerer, hvor det beskidte sæbevand ender. Du kan endda vælge svanemærkede vaskehaller, som bruger certificerede vaskemidler, reducerer vandforbruget samt renser og genbruger det vand, der er blevet brugt til bilvasken.


Brug for rådgivning?

Det kan være svært at navigere rundt i den grønne omstilling, men som du kan læse, er der mange små ting, du kan gøre for at køre grønnere. Hvis du er i tvivl om, hvordan du vælger den mest grønne bil, hjælper vi dig meget gerne på vej. Du er altid velkommen til at kontakte os på chatten eller sende en e-mail.

Du har også mulighed for at besøge vores showrooms i Taastrup og Fredericia, hvor du kan få personlig vejledning af vores kompetente bilsælgere.

Sidst opdateret: 22. januar 2020