Guide: Alt du skal vide om vinterdæk
November er den tid på året, hvor temperaturen stille og roligt bevæger sig under 7° C. Herhjemme er det ikke unormalt, at vejret er fint med godt føre, når du kører hjemmefra, men at vejret skifter i løbet af dagen til våde, snedækkede og isglatte veje. For at være sikker på, at du stadig har et godt vejgreb i vintervejret, skal du skifte til vinterdæk. I denne guide gennemgår vi alt, du skal vide om vinterdæk.
Hvad er et vinterdæk?
Vinterdækket er fremstillet af en gummiblanding, som i modsætning til sommerdækket bevarer sin smidighed ved lave temperaturer. Slidebanemønsteret er opbygget af gummiblokke, der er opdelt i en række fine lameller, hvilket betyder, at slidebanemønsterets elementer kan bevæge sig individuelt. Det gør dækket selvrensende, hvilket er en meget vigtig effekt, da det gør, at det er muligt at overføre flere styre- og bremsekræfter fra hjulene til vejen.
Hvornår skal du skifte til vinterdæk?
I Danmark er det ikke lovpligtigt at skifte til vinterdæk, men det er en meget god investering, som øger sikkerheden på vejene om vinteren. For at huske at skifte til vinterdæk kan du med fordel sætte et kryds i kalenderen ved efterårsferien eller holde øje med, hvornår temperaturen falder under 7 grader. Omkring påske skal vinterdækkene af igen, eller når temperaturen kommer over 7 grader.
Værd at vide om vinterdæk
Hvad betyder M+S-mærket på mit vinterdæk?
M+S-mærket fortæller sammen med et bjerg- og snefnug-symbol, at dækket er et vinterdæk. Du skal dog være opmærksom på, at helårsdæk bærer samme symbol.
Hvordan opbevarer jeg bedst mine vinterdæk?
Du kan både opbevare dine vinterdæk hjemme hos dig selv eller ude på et dækhotel – for eksempel hos Rubberduck. Det vigtigste er dog, at dine vinterdæk bliver opbevaret et tørt og køligt sted med ventilation og uden sollys eller kraftig, kunstig belysning.
Kan vinterdæk bliver for gamle?
Vinterdæk kan faktisk godt blive for gamle. Det skyldes, at dækket er lavet på en blanding af naturgummi og silika, hvilket nedbrydes over tid og dermed også dækkets egenskaber. En tommelfingerregel siger, at et vinterdæk maksimalt kan holde i fem sæsoner, når det er i brug. For at se, hvor gammelt dit vinterdæk er, skal du lede efter DOT-koden og de efterfølgende fire tal. De første to tal fortæller, hvilken uge dækket er produceret i, mens de sidste to tal fortæller året. For eksempel betyder tallene 4622, at dækket er produceret i uge 46 2022.
Hvor mange kilometer kan jeg køre med mine vinterdæk?
Hvilke vinterdæk du har valgt, din bil og måden, du kører på, har en indflydelse på, hvor mange kilometer dine vinterdæk kan holde til. Man kan som regel køre mellem 25.000 og 35.000 kilometer på et nyt sæt vinterdæk, men det er vigtigt, at du holder øje med, om dækket er ved at blive slidt. Ifølge loven må slidmønstret minimum være 1,6 mm., men det er en god idé at skifte dækket inden.
Hvad er reglerne for vinterdæk i udlandet?
Det er en god idé at køre med vinterdæk i Danmark i vinterføre, men det er ikke et krav. Hvis du har planer om at køre på vinterferie uden for landets grænser, er der dog forskellige regler, som du skal være opmærksom på. FDM har lavet en samlet oversigt, som du kan læse her.
Kan helårsdæk betale sig?
Hvis du ikke har et kørselsbehov, der stiller maksimale krav til dækkene i kritiske vejrsituationer, og hvis du samtidigt ikke ønsker at have to sæt dæk til bilen, kan et helårsdæk være et godt alternativ.
På dækket vil du kunne se mærket med M+S, hvilket står for ’Mud + Snow’ ligesom et vinterdæk, hvilket betyder, at det grundlæggende er et vinterdæk. Som navnet antyder er dækket dog fra producenternes side et forsøg på at kombinere egenskaberne fra både sommer- og vinterdæk.
Men da dækket ikke er et rigtigt vinterdæk, skal du være opmærksom på, at der er en risiko for, at du får en falsk tryghed, da det hverken styrer så godt, som et vinterdæk gør på vådt fører, eller som et sommerdæk gør på tør fører.
Hvilke vinterdæk skal du vælge?
Uanset om du leaser din bil, har købt en brugt bil eller bare skal have et nyt sæt vinterdæk, er der rigtigt mange gode valgmuligheder. Men er det ikke helt ligegyldigt, hvilke vinterdæk du vælger til din model.
Selv i vinterlandskabet er mindre biler såsom hatchbacks mest foretrukne blandt danskerne. Du får en lille bil, som kører langt på literen og har overraskende god plads og gode køreegenskaber. Til årets vinterdæktest 2022 kårede FDM Continental WinterContact TS 870 som det bedste vinterdæk, og dækket er et godt valgt til blandt andet VW Golf, Ford Fiesta og Opel Corsa. Læs mere om de bedste små biler her.
Hvis du foretrækker at køre på vinterferie i en ekstraordinær bil, hvor luksus og innovative teknologier er i højsæde, er GoodYear UltraGrip Performance+ et rigtig godt valg til blandt andet Audi A4, BMW 3-serie og Mercedes A-klasse. Læs er vores guide til, hvilken ekstraordinær bil du skal vælge.
En SUV er med firhjulstræk, drivkraft og råstyrke skabt til snelandskaber. Bridgestone Blizzak LM-005 et fornuftigt valg blandt modellerne Land Rover Range Rover Evoque, Volvo XC60 og Aiways U5. Læs her vores guide til, hvilken SUV du skal vælge.
Få et tilbud på vinterdæk
Når du bestiller din bil hos ALD Carmarket, har du samtidig mulighed for at få et godt tilbud på leje af vinterdæk fra Rubberduck. Du skal blot tilvælge ’Få et tilbud på vinterdæk’, når du bestiller bilen via vores webshop eller i et af vores showrooms, så sørger vi for, at du bliver kontaktet af Rubberduck med et tilbud på dækleje.
Har du spørgsmål eller behov for uddybende forklaringer, er du altid velkommen til at kontakte vores dygtige salgskonsulenter. Kom forbi et af vores showrooms, skriv til os på chatten eller find vores kontaktoplysninger her.
Sidst opdateret: 18. november 2022