ALD Carmarket

18x5 Hero image

Sådan plejer du din bil om vinteren

Størstedelen af slid på biler sker mellem december og april både på grund af kulden, men også fordi der er mere vand, is, småsten og salt på vejene. Derfor er det en god idé at du vedligeholder din bil i denne periode for bl.a. at slippe for unødvendige reparationsudgifter og undgå ulykker. Læs med her og få vores tips til bilpleje om vinteren.

Vask og overfladebehandling

Bilen bør beskyttes mod salt og sjap. Derfor er det en god idé, at bilen får en ordentlig vask, så den er klar til forebyggende pleje. Vi anbefaler du får dette gjort af en professionel. En god udvendig bilvask inkluderer bl.a. grundig rengøring af overfladen, hjulkasser og panelkanter samt en undervognsvask. Dernæst kan du få sprøjtet bilen med affedter for at fjerne gammelt voks og lakforsegler, hvis dette er nødvendigt, efterfulgt af en gang voks. Lakforsegler og voks lægger en hinde over lakken, så salt, småsten og andet skidt ikke laver ridser eller sætter sig i lakken, hvilket samtidig minimerer risikoen for rustudvikling.



Forebyggende undervognsbehandling

Rust trives bedst om vinteren, og det er derfor her, at risikoen for rustskader er størst. Af denne grund kan det være hensigtsmæssigt også at give din bil en forebyggende undervognsbehandling inkl. rustbeskyttelse, inden vinteren for alvor slår til. Undervognsbehandlingen forhindrer, at sne, fugt, is og salt sætter sig fast i undervognen og dermed ridser, ødelægger eller skaber rust i bilens karosseri.



Rengør og ventilér kabinen

Hvis kabinen i bilen bliver for fugtig, er det vigtigt at lufte ud så ofte som muligt. Dette kan gøres ved at åbne vinduerne eller ved at tænde for aircondition-systemet om vinteren, så luften cirkuleres. Dette hindrer samtidig, at systemet går i stykker pga. stilstand over vinteren, og du undgår samtidig dug på ruderne.

Tjek bilbatteriet på ældre biler

Bilbatteriet er den største årsag til tilkaldelse af vejhjælp i vinterperioden, som særligt optræder hos ældre biler. Dette skyldes at frost tærer på batteriet, som kan miste helt op til 50 % af sin kapacitet i frostvejr. Har du derfor en ældre bil, er det vigtigt at tjekke batteriet jævnligt og sørge for, at kapaciteten er i orden. Dette gøres bl.a. ved at tjekke, at der er vand på batteriet samt ved at lade batteriet op cirka en gang om måneden. Herudover bør både poler og kabler eftertjekkes. Kablerne skal sidde fast og polerne skal være rene. Hvis polerne er irrede, beskidte eller rustne, bør de renses med varmt vand og eventuelt smøres med syrefrit fedt. Dette sikrer, at strømmen går rent og uhindret gennem kablerne. Det er muligt selv at skifte bilens batteri, men vi anbefaler, at du gør dit hjemmearbejde grundigt, inden du skifter batteriet. Det kan nemlig være meget forskelligt fra bil til bil, og i de nyere biler skal du kunne kode batteriet i bilens såkaldte batterimanagementsystem.

Smør bilens kanter og lister

Risikoen for, at fx gummilister ved ruder, døre og vinduesviskere revner, er størst, når det er frostvejr. Derfor anbefaler vi, at gummilister og -kanter på døre, ruder og bagsmæk smøres med silikonefedt om vinteren. Dette gør, at de forbliver bløde, det mindsker utætheder i kabinen og det forhindrer, at døre fryser fast. Er din bil en ældre model, anbefaler vi, at du smører bilens låse med låseolie og giver hængslerne universalolie, så de ikke ruster eller fryser.

Tjek bremserne

Det er selvfølgelig altid vigtigt, at bremserne virker, men om vinteren er det især essentielt, fordi bremselængden i forvejen er længere om vinteren end om sommeren. Derfor kan du tjekke din bils bremser, bremseforstærker og bremsevæske for at sikre, at du kører så sikkert på vejen i kulden som muligt. Hvis dine bremser volder problemer og har brug for udskiftning, er det vigtigt, at du ikke gør det selv, men i stedet får en professionel mekaniker til det.

Forrude, vinduesviskere og væsker

Hvis du har stenslag eller ridser i forruden, bør du få disse repareret, før frosten slår ind. Der er nemlig større risiko for, at små stenslag slår revner i ruden, når det er frostvejr. Og når først dét er sket, skal hele ruden udskiftes, og det kan blive dyrt. I vinterperioden bør du også tjekke og vaske dine vinduesviskere jævnligt for at sikre, at de slutter helt til, så du uhindret kan fjerne sne, skidt og vand på forruden under kørsel. Er de slidte, er det på tide at få dem udskiftet. Sprinklerdyserne bør også renses og justeres, så sprinklervæsken har fri passage og rammer ruden ordentligt. Herudover skal der påfyldes frostsikker sprinkler- og kølervæske. Det er meget vigtigt, at væskerne er frostsikre, så de ikke fryser til is og dermed sprænger rør og beholdere. Til sidst bør olie og eventuelt oliefilter udskiftes for at sikre, at olien flyder bedre, så bilen kan starte i frostvejr.

Skift til vinterdæk

Som tommelfingerregel bør du skifte til vinterdæk, når temperaturen kommer under 7 grader, og ikke først når sneen falder. Vinterdæk er langt sikrere i kulden, fordi de har bedre vejgreb og kortere bremselængde på en kold og våd vej. Dækmønsteret skal ifølge loven være minimum 1,6 mm., men vores bileksperter anbefaler minimum 3 mm. Jo dybere mønster, desto bedre greb og desto større sikkerhed. Dæktrykket i vinterdækkene bør også eftertjekkes for at sikre optimalt vejgreb. Kører du derudover på alufælge om vinteren, kan du med fordel give dem en omgang fælgforsegler for at beskytte dem mod salt og småsten.

Lygter og udstyr

Det er vigtigt, at alle lygter og blinklys virker og er rengjorte, så du kan se og blive set i vintermørket. Hvis din bil er udstyret med aftageligt anhængertræk, kan du også smøre dette, så trækket ikke ruster fast og dermed ikke kan tages af, når din bil skal til syn. Når det er vinter, er det herudover også vigtigt at anskaffe nødvendigt sikkerhedsudstyr. Først og fremmest er det selvfølgelig essentielt at medbringe en isskraber og eventuelt en skovl, når du kører rundt i frost- og snevejr. Mange lægger også solbrillerne væk i vinterperioden, men solbriller er lige så vigtige i disse måneder, da solen står lavt og kan hindre et godt udsyn. Der er dernæst generelt større risiko for uheld om vinteren, hvorfor det også er en god idé at have hjælpemidler med, hvis uheldet er ude. Dette inkluderer sikkerhedsveste, advarselstrekant, nødhjælpskasse, startkabler, slæbetov og lygter.

Serviceeftersyn er en god idé

Vi anbefaler også at du følger de anvisninger der er på bilen, fordi disse gennemsyn sørger for en sikker og tryg bil, så risikoen for ulykker minimeres. Et serviceeftersyn hjælper med at forebygge skader, så du kan undgå potentielt dyre værkstedsregninger senere. Der findes som hovedregel tre slags serviceeftersyn: olieservice, lille eftersyn og stort eftersyn. Hvilket eftersyn, der passer din bil bedst, afhænger af, hvad du vil have ordnet. Leaser du din bil hos ALD Carmarket, er der inkluderet service- og vedligeholdelse i leasingaftalen. Læs mere om serviceeftersyn her.

Klar til vinteren?

Husk, vinterklargøring af din bil er vigtig for både din og andres sikkerhed i trafikken. Vi håber, at vores guide og råd har hjulpet med at gøre dig klar til de kolde måneder.

Har du spørgsmål eller behov for uddybende forklaringer, er du altid velkommen til at tage kontakt til vores dygtige salgskonsulenter. Kom forbi et af vores showrooms, skriv til os på chatten eller find vores kontaktoplysninger her.



Sidst opdateret: 26. november 2021.