ALD Carmarket

18x5 Hero image

Alt du skal vide om serviceeftersyn

Det er vigtigt, at din bil kommer til serviceeftersyn, når det bliver tid til det. Med serviceeftersyn er du nemlig med til at forebygge skader og sørge for, at du trygt kan køre rundt i bilen. I denne guide får du al den info, der er værd at have om serviceeftersyn, så din bil er velrustet til de mange år på farten.

Seks grunde til at køre din bil til serviceeftersyn:

  1. Du øger bilens generelle sikkerhed

  2. Du minimerer risikoen for ulykker

  3. Du forebygger skader og kan undgå dyre værkstedsregninger

  4. Du forlænger motorens levetid

  5. Du bibeholder garantien i garantiperioden

  6. Du får nemmere ved at sælge bilen igen, hvis du er bilejer


Hvad er et serviceeftersyn?

Modsat det lovpligtige bilsyn, der er en vurdering af, om bilen overholder mindstekravene for sikkerhed og miljøforurening, er et serviceeftersyn et valgfrit og grundigt gennemtjek af bilen.

Tjekket har en stor betydning for bilens holdbarhed og sikkerhed, da mulige problemer med din bil vil blive opdaget under serviceeftersynet, og dermed før de bliver alvorlige. Potentielt er der altså penge at spare på større omkostningstunge reparationer, og så har du mulighed for at minimere risikoen for ulykker, når du overholder serviceeftersynene.

Hvor ofte skal bilen til serviceeftersyn?

Hvornår din bil skal til service afhænger først og fremmest af bilmærke og -model. Bilproducenten har nemlig typisk opsat nogle retningslinjer for, hvor mange kilometer der bør køres mellem hvert serviceeftersyn. For nogle bilproducenter kan anbefalingen fx være, at bilen skal til service for hver 10.000 km. kørt, mens det kan være 30.000 km. eller mere for andre. Kilometerintervallet kan du som oftest aflæse i bilens servicebog, og hver gang du har kørt dette antal kilometer, bør din bil komme til serviceeftersyn. Nogle gange kan der også være en lampe, der lyser i dit instrumentbræt, når det er tid til serviceeftersyn i henhold til kilometerintervallet. Dog er det vigtigt at huske på, at kilometerintervallet blot er et pejlemærke, og at din bils alder og dit kørselsmønster bl.a. også kan være afgørende for hyppigheden af tjek. Du kan altid spørge din mekaniker, hvis du er i tvivl om, hvornår det er tid.

Hvorfor er det vigtigt med regelmæssige serviceeftersyn?

Det er først og fremmest vigtigt at køre din bil til regelmæssige servicetjek, fordi hyppige gennemsyn sørger for en sikker og tryg bil, så risikoen for ulykker minimeres. Dernæst hjælper eftersynene med at forebygge skader, så du kan undgå potentielt dyre værkstedsregninger senere. Når olien udskiftes ved hvert serviceeftersyn, sikres oliens smøreevne desuden, hvilket er med til at forlænge motorens levetid.

Er der garanti på bilen, er det derudover også vigtigt, at overholde producentens forskrifter for serviceeftersyn, hvis garantien fortsat skal dække i garantiperioden. Hvis du er bilejer, bliver det desuden nemmere at sælge bilen igen senere, når du kan dokumentere, at den har været til hyppige og grundige serviceeftersyn gennem dens levetid.

Hvilket værksted bør du vælge?

Når din bil skal til serviceeftersyn, skal du selv booke tid hos et autoværksted. Du har mulighed for at vælge mellem et autoriseret mærkeværksted, der passer til dit bilmærke, eller et uafhængigt/frit værksted. Det er en god idé at bruge tid på at undersøge priser hos de forskellige værksteder og tjekke op på, hvad serviceeftersynet inkluderer, så du sikrer dig den bedste service og pris. Fordelen ved at vælge et mærkeværksted er, at de er specialister inden for netop dit bilmærke, og at alle reservedele er originale, så de passer præcis til din bil. På den anden side er fordelen ved at vælge et af de frie værksteder, at du kan spare penge på timelønnen, fordi de netop typisk ikke er specialister i dit mærke, og fordi reservedelene heller ikke er originale. Nogle frie værksteder har dog specialiseret sig inden for specifikke mærker for at kunne konkurrere med mærkeværkstederne, så der er mulighed for at få det bedste af begge verdener, hvis du vælger det rigtige værksted.

Hvilken type serviceeftersyn skal du vælge?

Der findes som hovedregel tre slags serviceeftersyn: olieservice, lille eftersyn og stort eftersyn. Indholdet af disse varierer fra værksted til værksted, men vi har listet de typiske elementer i hvert tjek nedenfor.

Et olietjek indbefatter udskiftning af både olie og oliefilter. For nogle biler kan et olietjek også inkludere smøring af døre, justering af lys, tjek af dæktryk samt kontrol af bremsevæske og kølervæske.

Et lille eftersyn indbefatter ligeledes olie- og/eller filterskift. Oftest vil det derudover også inkludere smøring af døre og klapper, kontrol af visker, lygter, lys og instrumenter, justering af dæktryk, slitagetjek af dæk samt kontrol af styretøj og undervognskomponenter. Hertil kommer kontrol af udstødningssystem og visuel kontrol af bremser. Bilen vil desuden blive prøvekørt for en overordnet kontrol og vurdering.

Et stort eftersyn ligner i store træk det lille eftersyn - dog med et par tilføjelser. Bremser vil bl.a. blive adskilt, renset og smurt, mens gearolier, bagtøjsolier, brændstofilter og pollenfilter vil blive udskiftet. Sommetider bliver ventilerne også justeret, men det er der sjældent behov for.

Prisen for disse tre typer serviceeftersyn kan svinge mellem 1.000-3.000 kr. Hvis mekanikeren under serviceeftersynet opdager, at noget på din bil bør repareres, kommer reparationsomkostningerne oveni.

Om du skal vælge olieservice, det lille tjek eller det store eftersyn, afhænger af faktorer, såsom hvornår sidste tjek var, og hvad der blev tjekket på bilen dér. Endnu engang er det en god idé at spørge mekanikeren, hvad der anbefales i forhold til lige præcis din bil.

Husk serviceeftersynene - så får du en sikker og velholdt bil

Pas på din bil, og sørg for sikkerhed for dig selv, dine passagerer og andre bilister på de danske veje. Uanset om du ejer eller leaser din bil, er det altså vigtigt at sørge for, at din bil får serviceeftersyn efter forskrifterne, for så kan du være sikker på, at den er helt og aldeles i orden.

Leaser du din bil hos ALD Carmarket, er en service- og vedligeholdelsesaftale desuden inkluderet i leasingaftalen. Det betyder, at ALD Carmarket hæfter for mulige reparationer som følge af normal drift og slitage, hvis du som leasingkunde blot overholder bilens foreskrevne serviceeftersyn, hvilket bare er endnu en god grund til at overholde disse.

Du er altid velkommen til at tage kontakt til vores dygtige salgskonsulenter, hvis du har spørgsmål eller behov for uddybende forklaringer. Skriv til os på chatten eller find vores kontaktoplysninger her.

Sidst opdateret: 15. januar 2024

Leder du efter ny bil?
Se et udpluk af vores udvalg her