ALD Carmarket

18x5 Hero image

Hvad koster det at have en bil?

Når du enten har en bil eller gerne vil have en bil, kan det være en god idé, at du danner dig et overblik over, hvor meget det egentlig koster at have bil. Først og fremmest kommer det jo meget an på den specifikke bil og hvor meget du kører i den. Nedenfor har vi opridset og beskrevet de mest almindelige udgifter, man har, når man ejer en bil.

De mest almindelige biludgifter

  • Ejerafgift - halvårligt
  • Bilforsikring - halvårligt/månedligt
  • Evt. billån - månedligt
  • Bilsyn - hvert andet år efter bilen er fyldt fire år
  • Serviceeftersyn/vedligeholdelse - ca. årligt
  • Dækskifte (sommer-/vinterhjul) - to gange årligt/efter behov
  • Bilvask, undervognsskyl og voks - efter behov
  • Brændstof, olie og sprinklervæske - efter behov
  • Parkering - efter behov

Vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift

Hvert halve år skal der betales en ejerafgift, som beregnes på forskellige måder afhængigt af din bils indregistreringsdato. Er din bil fra før 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift beregnet på baggrund af bilens vægt. Er din bil fra mellem 1. juli 1997 og 1. juli 2021 betales der grøn ejerafgift, hvilket udregnes på baggrund af, hvor langt på literen din bil kører. Dette vil fremgå af bilens registreringsattest. Du kan også finde ud af, hvor langt din bil kører på literen på Færdselsstyrelsen.dk. Er din bil fra efter 1. juli 2021, skal du betale en CO2-ejerafgift, der udregnes efter, hvor mange gram CO2, bilen udleder per km.
Hvis din bil derudover også er en dieselbil, bliver du pålagt et mindre tillæg. Er din dieselbil ikke udstyret med et dieselpartikelfilter, betaler du også et partikeludledningstillæg på yderligere 1.000 kr.

Skat.dk kan du læse mere om ejerafgifterne. Hvis du kender bilens registreringsnummer, kan du se afgiftsbeløbet på Tjekbil.dk.

Bilforsikring

Når du ejer en bil, er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring. Denne dækker dit erstatningsansvar, hvis du skader andre personer, biler og andet. Dog dækker den ikke dig som fører. Hertil skal du i stedet have en kaskoforsikring, som er valgfri, men bestemt god at have, hvis ulykken er ude. Du kan tegne tillægsforsikringer som fx førerforsikring, autohjælp og glasskade. Prisen på din forsikring er ofte baseret på din alder, boligområde, anciennitet, bilmodel og skadehistorik. Derfor varierer bilforsikringer meget i prisen, og det er også forskelligt, hvor ofte forsikringspræmien opkræves.

Vil du vide mere? Læs mere om bilforsikringer her.


Billån

Hvis du har købt din bil og finansieret den med et billån, skal du selvfølgelig betale af på dette lån, hvilket typisk gøres månedligt. Den månedlige ydelse på billånet afhænger sædvanligvis af bilens kontantpris samt løbetiden og renten på lånet.

Hos ALD Carmarket får du et detaljeret overblik over den månedlige pris, når du låner penge til at købe en specifik bil.

Se alle bilernes lånepris ved at klikke ind på bilerne her. Du kan også læse mere om finansiering hos ALD Carmarket her.

Det periodiske bilsyn

Et bilsyn har til formål at sikre din bils stand i henhold til de køretekniske regler angående færdselssikkerhed og miljømæssige forhold. En ny bil skal synes første gang, når den er fire år gammel, og herefter skal den til syn hvert andet år. Du modtager automatisk en indkaldelse til det periodiske bilsyn fra Færdselsstyrelsen i din e-Boks otte uger inden fristen for, at din bil skal være synet og godkendt. Herefter skal du selv sørge for at bestille tid inden synsfristen. Det er vigtigt, at synsfristen overholdes, og hvis den ikke gør, får du en bøde på 2.000 kr. Prisen for at få synet en bil er typisk mellem 350 kr. og 500 kr., men varierer meget fra synshal til synshal.

Se kort over godkendte synshaller her. Du kan også læse mere om det periodiske bilsyn her.

Serviceeftersyn

Serviceeftersyn er vigtigt, for at du kan sikre dig en sikker og tryg bil, så risikoen for ulykker minimeres. Når din bil er til serviceeftersyn, bliver bilens dele og funktioner gennemgået grundigt af en automekaniker i henhold til servicebogen. Hvis der er behov for det, udskiftes bilens dele. Herudover udskiftes olier og filtre som hovedregel altid ved serviceeftersyn. Hvor ofte en bil bør serviceres afhænger af bilmærket. Men som tommelfingerregel skal en bil serviceres i et interval mellem 10.000 km. og 30.000 km. eller mere, afhængigt af hvor meget du kører. Det er især vigtigt, at sende bilen til service i garantiperioden for at opretholde garantien. Prisen på serviceeftersyn varierer mellem 1.000 kr. og 3.000 kr. Denne afhænger bl.a. af din bil, det specifikke værksted samt hvilket serviceeftersyn du vil have, dvs. hvor mange opgaver automekanikeren skal udføre på bilen.

Du kan læse mere om serviceeftersyn her.

Almindelige udgifter til forbrug

Ud over ovenstående udgifter vil du også have løbende udgifter til forbrug. Fordi der eksisterer en lov om, at bilers dækmønsterdybde ikke må være under 1,6 mm., skal du også udskifte dine normale dæk på et tidspunkt. Men det anbefales allerede at gøre dette, når mønsterdybden er nede på 3-4 mm. Herudover skal du selvfølgelig også skifte til sommer-/vinterdæk, når sæsonen skifter.

Dernæst er der selvfølgelig også udgifter til bilpleje, diverse væsker og brændstof, som fyldes på efter behov. Desuden kan det være rart at sende bilen til vask en gang imellem - især om vinteren. Her kan du med fordel også give bilen en undervognsskyl og en omgang voks. Til sidst er der udgifter til parkering samt eventuelle rejseudgifter, fx udgifter til broer, veje og færger, som du også skal have in mente, når du lægger et bilbudget.

Sidst opdateret: 18. maj 2021