ALD Carmarket

18x5 Hero image

Guide: Hvilken biltype skal du vælge?

MPV, crossover, hatchback, SUV … Hvad er forskellen? Og hvad definerer egentligt biltyper som disse? Der kører mange forskellige biltyper rundt ude på vejene, og der kommer hvert år flere nye spændende biler. I denne guide gennemgår vi de forskellige biltyper, der er på markedet, så du har et godt overblik, når du skal finde den biltype, der passer bedst til dig og dine behov.

Hvad er en stationcar?

En stationcar er en biltype med et stort og rummeligt bagagerum, hvilket gør typen til den fortrukne familiebil i dag. Udseendet er en smule firkantet bagtil, idet bilens tag fortsætter ud til bagenden, hvor den møder en lodret bagklap. Selve ordet ”stationcar” stammer fra England og definerer en biltype, der blev brugt til at hente gæster og deres bagage fra togstationen. Deraf det store, lange bagagerum og den gode rummelighed, bilen tilbyder. Derfor er den også en favorit hos alle, som nyder at køre på bilferie. Drømmer du om en praktisk og rummelig bil inden for denne type, kan vi bl.a. anbefale dig bilmodellerne Peugeot 508Mercedes C-klasse og Audi A4.

Er I en familie, der er på jagt efter jeres næste bil, kan I også finde gode anbefalinger til de bedste familiebiler her.

Hvad er en sedan?

En sedan er nok den biltype, der har den mest traditionelle form. Bilen kan ved første øjekast godt minde om en stationcar, men forskellen ligger i udseendet og bilens rummelighed. En sedan har et mere sporty udseende, og bagagerummet er lukket og adskilt fra selve bilens kabine. Bagenden er mere rund fremfor kantet, hvilket efter sigende skulle give en mere glidende kørekomfort sammenlignet med en stationcar. Går du efter en bil, der glider let gennem trafikken, kan vi bl.a. anbefale dig bilmodellerne BMW 5-SerieTesla Model 3, Mercedes A-klasse og Skoda Superb.

Hvad er en hatchback?

Hvad der tydeligt kendetegner en hatchback er bagpartiets store, skrå bagklap, der er hægtet på tagkanten og som oftest går helt ned til kofangeren. Det er samtidigt også det, hvor det engelske ord ”hatch” stammer fra. Bilen minder meget om en sedan, og den største forskel er rummeligheden i bagagerummet, hvor hatchbacks ofte har mere plads. Formen giver et smart og aerodynamisk udtryk i forhold til design. Den lille størrelse gør bilen perfekt til bykørsel eller til den lille familie. Bilmodeller som Renault ClioVW Golf eller Skoda Scala er bl.a. gode bud på denne smarte biltype.

Leder du efter en mindre bil? Læs vores anbefalinger til de bedste små biler her.

Hvad er en MPV?

MPV er en stor, rummelig bil til mange formål. Biltypen er populær hos de store familier, eller hvis man har en fritidshobby, som kræver ekstra plads i forbindelse med transport. En MPV er en blanding mellem en mindre varebil og en stationcar, men adskiller sig på læssehøjden, der er højere end andre biler. MPV betyder ”Multi-Purpose Vehicle”, og ”Multi-Purpose” dækker over, at bilen er fleksibel i sin indretning med mulighed for to, fem eller syv sæder. MPV er også kendt under navne som multibil eller minivan. Som navnet indikerer, er biltypen perfekt til den store familie, der har brug for masser af plads og ikke har problemer med at finde brede parkeringspladser. Søger du en bil med plads til jer alle, kan vi anbefale dig VW Touran, Ford Galaxy eller Ford S-MAX inden for denne bilkategori.

Hvad er en SUV?

En Sport Utility Vehicle (SUV) er kendetegnet for et rundt tag samt mere højde og bredde sammenlignet med de almindelige personbiler. SUV’en har egenskaber fra offroaders og stationcars, men er bygget på et større karosseri. Biltypen er blevet populær i Danmark, da den har god frihøjde og plads mellem passagererne. Ofte har bilen også firhjulstræk, som giver den ekstra kræfter til at kunne trække og accelerere. Den er derfor god i terræn men også på asfalt, hvorfor den også kaldes for en ”City Jeep”. Vil du gerne køre i en bil, der er sporty og praktisk, kan vi bl.a. anbefale bilmodellerne VW TiguanMercedes GLC og Volvo XC60.

Hvad er en crossover?

Hvis vi skulle opsummere en crossover med en enkelt sætning, ville i beskrive den som ”en blanding mellem en SUV og en hatchback”. Det vil sige, at denne biltype tilbyder det sportslige udseende og den høje siddeposition fra en SUV, mens den tilbyder de praktiske egenskaber fra en hatchback. Dog adskiller den sig fra en SUV ved at være mindre rummelig og er oftest uden firhjulstræk, da bilen er bygget på et mindre karosseri. Crossoveren er en biltype, der har vundet øget popularitet blandt danskerne, da det er en smart og alsidig bil. Søger du en bybil kombineret med en bil, der er god til de længere ture, kan vi bl.a. anbefale dig bilmodellerne Kia Xceed, Nissan Qashqai eller en Renault Captur.

Ovenfor har vi samlet de mest almindelige biltyper, vi ser på vejene i Danmark. Men ovenstående guide skal ikke være en tommelfingerregel for, hvad du skal gå udenom, når du er på udkig efter en ny bil. Den kan dog være brugbar, når du skal tage den endelige beslutning, og forhåbentligt kan den pege dig i den rigtige retning. Det er vigtigt at have in mente, at nogle bilmodeller kan fås inden for forskellige biltyper. En BMW 5-Serie kan f.eks. fås som både en sedan og en stationcar.

Hvilken biltype, der er den rigtige for dig, kommer selvfølgelig an på dine behov, din økonomi og dine bildrømme. Vores salgskonsulenter hos ALD Carmarket hjælper dig gerne med at finde den perfekte bil til lige netop dig. Kontakt os via e-mail, telefon eller besøg os i et af vores showrooms. Så hjælper vi dig med at finde den helt rigtige bil for dig. Find vores kontaktoplysninger her.

Sidst opdateret: 26. oktober 2023

Et lille udpluk af vores biludvalg