ALD Carmarket

18x5 Hero image

Sådan bliver du klar til kør-selv-ferien

Skal du på kør-selv-ferie i år med kæresten, familien eller vennerne? Uanset hvem du tager med dig, er det essentielt at være godt forberedt. Her får du en guide til, hvordan du bedst bliver klar til sommerens bilferie, hvordan du kan tjekke, om bilen er helt klar, hvad du skal huske at have med og hvad der er godt at vide, før du bevæger dig afsted på vejene i Danmark eller i udlandet. Hvis du kører elbil, er der også råd at hente.

Huskeliste til kør-selv-ferien

  • Montér sommerdæk

  • Tjek dæktryk

  • Tjek dækmønster

  • Tjek væske-niveauer

  • Tjek, at bilens udstyr fungerer

  • Husk de nødvendige ting

  • Pak bilen ordentligt

  • Planlæg din rute hjemmefra

  • Sæt dig ind trafikreglerne på ruten, hvis du skal til udlandet

Dæktryk, sommerdæk og dækmønster

Det er hårdt at løbe langt uden det optimale fodtøj, og det samme gælder din bil. Derfor er det især vigtigt at tjekke dækkene inden en lang tur på de danske eller europæiske motorveje. Start med at tjekke dæktrykket og sammenlign det målte dæktryk med dæktrykkravene for din specifikke bil. Du kan finde informationerne om dæktrykkravene for din bil i bilens instruktionsbog. Er det for lavt, øges bilens brændstofforbrug, og det kan generelt have negative konsekvenser for bilens køreegenskaber samt levetid på sigt. Derfor er dæktrykket vigtigt. Derudover skal bilen køre med sommerdæk på de varme asfaltveje, så vejgrebet er optimalt og så bremselængden forbliver kort. Når du alligevel er ved dækkene, kan du kontrollere deres dækmønster. Lovkravet i Danmark siger, at det minimum skal være 1,6 mm., men for at være på den sikre side anbefaler vi, at det ikke kommer under 3 mm.

Væske og udstyr

Om sommeren er væske yderst essentielt for din bil. Tjek derfor bilens væskeniveauer, før du drager ud på de varme, danske - eller europæiske - veje. Dette gælder både bremsevæske, kølervæske, sprinklervæske og olie. Er bilen i underskud af nogen af disse væsker, gælder det om at få dem fyldt godt op, inden rejsen begynder.

Til sidst er det selvfølgelig også vigtigt, at al bilens udstyr virker, så risikoen for ulykker kan minimeres så meget som muligt. Derfor skal du hellere tjekke en gang for meget, at fx lygter, horn, dørlåse, knapper, infotainmentsystem og sikkerhedsseler fungerer, som de skal.

Pakkeliste

  • Pulverslukker

  • Sikkerhedsvest

  • Advarselstrekant

  • Solbriller

  • Kølertaske og snacks

  • 2-3 liter drikkevand som reserve

  • GPS eller vejkort

  • Kørekort, kørekort-app, og diverse dokumenter

  • Køresygepiller og plastikposer

  • Underholdning til børn

  • Autostol eller selepude til børn under 135 cm.

Hvad skal du have med?

For en sikkerhedsskyld bør du medbringe pulverslukker, sikkerhedsvest og advarselstrekant. Man ved aldrig, hvornår ulykken rammer og pludselig får man brug for hele pakken. Dernæst anbefaler vi også nogle kvalitetssolbriller til den skarpe sol. Skal du langt og vil du gerne spare nogle penge på vejen, er det selvfølgelig også en god idé at medbringe en kølertaske til drikkevarer, snacks og madpakke, så der ikke er nogen, der går kolde i den varme bil. I forhold til drikkevarer anbefaler vi faktisk, at du altid har 2-3 liter drikkevand i bilen som reserve, hvis motorstop, dehydrering eller andre nødsituationer skulle opstå. Vi kan til sidst anbefale en GPS eller et godt gammeldags kort over de danske byer eller lande, du kører gennem, så du ikke farer vild. Dobbelttjek også for en god ordens skyld, at du har husket kørekort, hentet kørekortet ned via kørekort-appen, og har diverse dokumenter på fx forsikringer samt relevante telefonnumre på blandt andet vejservice, lokalt politi og måske endda hoteller på vejen. Vær dog opmærksom på, at kørekort-appen kun kan bruges som gyldigt kørekort i Danmark.

Bilferie med børn

”Hvornår er vi der?!”. Dén sætning benyttes ofte på bagsædet og kan til tider presse selv tålmodighedens mester. Flere timers kørsel dagligt kan være hårdt for de mindste, men der er en løsning, der vil gøre det lidt nemmere. Har du ikke allerede anskaffet skærme i nakkestøtterne, kan du med fordel gøre dét eller medbringe podcasts, bøger og bilspil, så de yngste forbliver underholdt. Dog skal du være opmærksom på, at læsning eller uopmærksomhed på vejens forløb kan medføre køresyge, og det er ofte børn eller folk på bagsædet, der rammes. Derfor anbefaler vi, at I holder korte pauser undervejs, så alle passagerer kan trække frisk luft. Ellers kan køresygepiller og et par plastikposer også vise sig at være livsnødvendige. Alle børn under 135 cm. skal desuden sikres med godkendt sikkerhedsudstyr som fx autostol eller selepude, så dén del skal selvfølgelig også være i orden, før I kører afsted.

Pak med omtanke og pak let - så kan du spare penge.

Hvordan skal du pakke?

Pak med omtanke og pak let, for så kan du faktisk spare penge. Brændstofforbruget stiger nemlig proportionelt med vægten af bilen. Herudover har aerodynamikken også en indvirkning på pengepungen, hvor en tagboks fx kan medføre et højere brændstofforbrug. Har du enkelte tunge elementer, bør de placeres nederst og bagerst i bagagerummet, dvs. tættest på passagersæderne. Kører du stationcar eller har du et åbent bagagerum, er det en god idé at anskaffe et gitter, som adskiller kabine og bagagerum og dermed beskytter chaufføren og passagererne ved hårde opbremsninger. Herudover bør du sørge for at pakke, så du har frit udsyn via bak- og sidespejle. Udsynet er helt essentielt for sikkerheden, og det gør chaufføren mere selvsikker og rolig, hvilket giver en langt mere behagelig køretur.

Tips, hvis du kører elbil - og andre gode råd

Elbilerne er populære blandt danskerne, og det er rigtig godt givet ud at lave en smule research, inden du begiver dig ud på længere ture. Hvis du kører i el- eller plug-in-hybridbil, kan du med fordel bruge denne ruteplanlægger til at planlægge din rejse baseret på dine opladningsmuligheder - så har du nemlig et overblik over ladestationer.

Generelt anbefaler vi dig, at du undgår kørsel fredag og lørdag. Dette skyldes en høj risiko for kødannelse i Danmark og udlandet – især i sommerferien. Desuden bør du stræbe efter at køre om aftenen og om natten, da eftermiddagens ferietrafik generelt er værst.

Går turen til udlandet, skal du have in mente, at hvert land kan have divergerende trafikregler i forhold til andre. Igen er det derfor en god idé, at du hjemmefra skaber overblik over, hvilke lande, du potentielt vil køre igennem, så du i forvejen kan tjekke op på reglerne, fx via Europa-Kommissionens hjemmeside eller deres app "Rejser til udlandet", som giver dig information om de vigtigste færdselsregler og om trafiksikkerheden i Europa. Især Italien og Frankrig har strikse regler og bødetakster for færdselsforseelser, så vær særlig opmærksom på reglerne i disse lande. Skal du køre til Østrig, Schweitz, Tjekkiet, Slovenien, Ungarn eller Tyskland, skal du huske de rette mærkater og vignetter til bilen. Du kan købe disse hos FDM.

Du skal også være opmærksom på, at vejafgifter og betalingsveje kan forekomme. Så tjek også gerne op på dette, hvis du vil være godt forberedt. Du kan læse mere om det her.

Det vigtigste råd af alle er dog: hold dine pauser. Både chaufføren og passagererne har brug for ro og søvn. Derfor skal du undgå at køre for lange strækninger uden søvn, og vi anbefaler helst, at du planlægger overnatninger på ruten enten hjemmefra eller løbende. Skal du fra Sjælland til Jylland eller omvendt, kan det være en god idé at holde pause ved at tage færgen. Træthed kan alt for ofte være skyld i ulykker, så det skal selvfølgelig undgås. Af samme grund er det også bedst at sætte god tid af til ruterne, fordi køer kan opstå hvor som helst og når som helst.

Et andet godt tip er at geare op. Hvis du vil spare brændstof, skal du nemlig gå højt op i gear allerede fra 50 km/t.

Før du begiver dig ud på de varme sommerveje, vil vi til slut anbefale dig, at læse vores tips til hvordan du gør bilen sommerklar.


Sidst opdateret: 13. juni 2023

Mangler du stadig bilen til bilferien?
Gå på opdagelse i vores store udvalg og find din bil til kør-selv-ferien.