ALD Carmarket

18x5 Hero image

Sådan gør du bilen sommerklar

Når solen skinner og vejret er varmt, lufter vi gerne vores bil lidt oftere – for fornøjelsens skyld. Du drømmer måske om lange, varme køreture i de smukke blomsterlandskaber, sene aftenture til stranden eller måske endda en kør-selv-ferie? Uanset hvad du pønser på, er det vigtigt, at bilen er klar, når solens stråler rammer. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du og din bil bedst muligt bliver klar til sommeren.

Tjekliste til sommerpleje af din bil

  • Skift til sommerdæk

  • Tjek dæktryk og -mønster

  • Udvendig rengøring og undervognsskyl

  • Støvsugning og rengøring af kabinen

  • Udvendig behandling med polish, forsegling og bilvoks

  • Bremse- og bremsevæsketjek

  • Tjek af sprinkler- og kølervæske samt af oliebestanden

  • Og hvis du er særligt grundig: dækshine

Dækskifte og dæktjek

Ingen sommer uden sommerdæk. Faktisk skal man skifte til sommerdæk allerede, når temperaturen kommer over 7 grader og bliver liggende deromkring eller over. Når temperaturerne skifter, er det essentielt for trafiksikkerheden at skifte dæk, så de passer til vejret. På varmere veje giver sommerdæk et bedre vejgreb og en kortere bremselængde, fordi gummiblandingen i sommerdæk er hårdere og derfor slides mindre på den varme asfalt. Når du har skiftet bilens vinterdæk ud med sommerdæk, bør du undersøge lufttrykket i sommerdækkene, da trykket kan være faldet, mens de lå i hi over vinteren. På samme tid bør du også tjekke, at de ikke er blevet møre. Herudover skal dækmønsteret på alle fire dæk måles både før sommeren og løbende. Ifølge loven skal mønsteret være min. 1,6 mm., men vi anbefaler min. 3 mm. for at være på den sikre side.

Rengøring inde og ude

Den danske vinters hærgen kan ses på din bil både udvendigt og indvendigt. Derfor fortjener bilen en kærlig hånd nu, hvor vinteren er ovre. Det er især vigtigt at fjerne snavs og fugt for at undgå bilens værste fjende: rust. Du kan nemt og hurtigt rengøre bilen med enkle midler som vand og sæbe. Spul bilen grundigt med vandslangen – og glem ikke de små kroge, hjulkasser og paneler. Grib dernæst fat i en blød svamp, der ikke ridser, og en spand sæbevand til grundig rengøring, hvorefter du kan give ruderne vinduesrens. Det er også yderst sandsynligt, at snavs og salt har samlet sig i undervognen over vinteren, og det er derfor essentielt at give bilen en undervognsskyl for at undgå rustudvikling i den nederste region. Bevæger vi os indenfor i kabinen, vil en støvsuger hjælpe gevaldigt. Det er også en god idé at banke måtterne af, vaske dem og lufte dem i den friske sommerluft. Vi anbefaler herudover en omgang tekstilbehandling til sæderne og en våd klud til overfladerne. Husk at lufte godt ud bagefter, så du kommer af med vinterens fugt én gang for alle.

Ekstra udvendig pleje

Under vinteren er din bils lak blevet udsat for både regn, slud, salt og vind. Derfor anbefaler vi, at du giver lakken lidt omsorg efter den udvendige rengøring og aftørring af bilen. Det er vigtigt, at denne pleje foregår i skyggen, så produkterne ikke tørrer ind for hurtigt. Det første skridt i lakplejen er en omgang polish, hvor du fjerner insekter, fugleklatter, flyverust og andre urenheder. Næste skridt består af lakforsegler for at udjævne bilens lak samt beskytte mod rust og snavs. Vi anbefaler at tage område for område med en bunke rene klude og med de bare næver. Når du kan køre en finger over lakforsegleren, uden at det fedter, er den tør, og så er det tid til at tørre forsegleren af med en ren mikrofiberklud. Når dette så er hærdet, er du klar til sidste skridt: bilvoks. Påfører du dette, får du beskyttelse mod UV-stråler og vand, hvilket giver et længerevarende resultat. Hvis du bagefter føler dig ekstra grundig, kan du give dækkene en gang dækshine, så de står som nye, når de skal ud på sommervejene.

Tjek bremserne

Det er altid af alleryderste vigtighed, at bremserne fungerer optimalt – uanset sæson. Du kan selv tjekke bremserne ved at bremse hårdt op ved 30 km. i timen i sikre og rolige omgivelser. Bremserne er i orden, hvis din bil holder stille inden for 6 meter samt hvis bremsepedalen føles hård og kun kan trykkes halvvejs ned.

Hvis du alligevel har bilen til service op til sommeren, er det også en god idé at bede mekanikeren kontrollere bremserne i dybden, skille dem ad, rense dem og smøre dem. Et serviceeftersyn inkluderer nemlig ikke altid en service af bremserne, så det er vigtigt, at man beder om det. Hvis der er gået to år siden sidste bremsevæskeskift, er det for de fleste biler også på tide at skænke bilen ny bremsevæske.

Husk væsker og olier

Ud over bremsevæske er det også en god idé at tjekke resten af bilens væsker og olier igennem og fylde på, hvor det er nødvendigt. Bilen er tørstig om sommeren, så tjek også gerne løbende, om den har nok væske.
For det første skal sprinkler- og kølervæske tjekkes og påfyldes, hvis der ifølge indikatorerne ikke er nok. Du kan med fordel erhverve dig frostsikret kølervæske trods højere temperaturer, fordi denne slags kølervæske er bedre for bilens køresystem. Sidst men ikke mindst bør du tjekke oliestanden, hvilket er bedst at gøre, når din bil har stået stille i et par minutter, så olien ligger stille. Til de lange køreture anbefaler vi, at du medbringer en beholder med motorolie, da motorvejskørsel tærer på oliebestanden i din bil.


Hvis du kan sætte hak ved alt det ovenstående, kan du være sikker på, at din bil er helt og aldeles klar til sommeren. Det gælder, uanset om du vælger at gøre det selv eller om du kører din bil til en vaskehal eller et værksted og får en professionel sommerklargøring. Hvis du er mere til at overlade din bil til de professionelle, kan vi anbefale Byens Bilpleje.
Har du brug for flere tips eller uddybende forklaringer, er du altid velkommen til at tage kontakt til vores salgskonsulenter.

Har du endnu ikke en bil, du kan gøre sommerklar? Så kan du tjekke vores udvalg ud her.

Sidst opdateret: 3. maj 2021