Hvor køber man brugt bil?
Når du skal købe en brugt bil, er der to mulige sælgere: private personer og bilforhandlere. Hvilken sælger, du skal købe din brugte bil af, kommer helt an på dig. Vi guider dig til den bedste løsning herunder.
Hvordan køber du bil af en privatperson?
Hvis du vil købe din bil privat, kan du enten købe bilen af en person, du kender, eller du kan finde en fremmed person, der sælger sin bil over internettet. Mulighederne for privat bilkøb over nettet er mange, men nogle af de mest populære er DBA, Bilbasen, Biltorvet og Bilhandel.
Fordelene ved at købe hos private personer kan være, at bilerne er en smule billigere og herudover kan processen være lidt nemmere at komme igennem. På den anden side er der også flere ting, du skal tjekke for at være sikker på, at sælgeren er troværdig og at bilen er, som den skal være. Herudover har du ofte ikke de samme forbrugerrettigheder, når du køber bil privat kontra hos en etableret forhandler.
Har du rettigheder, når du køber bil hos privatperson?
Hvis bilhandlen involverer to privatpersoner, er der som udgangspunkt ikke reklamationsret. Du køber bilen som afprøvet og besigtiget, hvilket betyder, at der oftest ikke er reklamationsret.
Så snart slutsedlen er udarbejdet og underskrevet af begge parter, er I begge underlagt aftalen, og bilen er din. Derfor skal du tjekke bilen ekstra grundigt, så du er sikker på, du ikke køber katten i sækken.
Hvis du først opdager fejl eller mangler efter køb, har du ikke mulighed for at vende tilbage til den private sælger. Når bilen først er købt, har sælgeren nemlig ikke længere ansvaret for bilen.
Tips til bilkøb hos private personer
Når du køber bil hos en privatperson, er det essentielt, at du sikrer dig, at sælgeren er ejeren af bilen og har retten til at sælge den. Derfor skal du tjekke vedkommendes legitimation og bilens registreringsattest. Herudover er det altid vigtigt at tjekke, om der er restgæld i brugte biler, da du kan risikere at overtage gælden, når du overtager bilen. Det er også en god idé at få bilen tjekket af en tredjepart, fx FDM, og først forhandle dig frem til bilens endelige pris, når du kender resultaterne på tjekket. Selvfølgelig er det dernæst også vigtigt, at du prøvekører den samt tjekker bilen godt igennem selv. Det drejer sig fx om at lytte efter unaturlige lyde fra motoren, kigge efter stenslag i forruden, tjekke A/C-anlæggets varme- og kulde-evne samt om der er ens dæk både for og bag. Det er både ulovligt og farligt at køre med forskellige dæk. Når du har besluttet dig for at købe bilen, skal der udarbejdes en slutseddel, som begge parter skal underskrive, så du efterfølgende har et bevis på, at du ejer bilen. Du skal også have den originale registreringsattest, da du inden for fire hverdage skal omregistrere bilen i dit navn på SKAT.dk.
Hvordan køber du bil hos bilforhandlere?
Hvis du gerne vil købe din brugte bil gennem en bilforhandler, kan du ligeledes ofte finde deres biler på både Bilbasen og Biltorvet. Ellers kan du købe bilen direkte hos bilforhandleren. Uanset hvad involverer et bilkøb hos en forhandler oftest et besøg hos den pågældende forhandler, da biler normalt ikke sælges online. Et af de eneste steder, du kan købe din brugte bil online p.t., er faktisk hos ALD Carmarket, hvor online køb giver dig en række fordele, fx 14 dages returret.
Generelt er der en række fordele ved at købe din bil hos bilforhandlere, da det i de fleste tilfælde er sikrest, nemmest og giver dig flest rettigheder. Derfor anbefaler vi dig at købe din brugte bil hos en forhandler. Det kan være en smule dyrere, men det bliver du glad for i længden, da du betaler for dine rettigheder.
Har du rettigheder, når du køber bil hos en forhandler?
Når du køber brugt bil hos en bilforhandler, karakteriseres du som forbruger, og du er derfor i alle tilfælde dækket af Købeloven, hvilket giver dig en masse forbrugerrettigheder.
Du har for eksempel altid to års reklamationsret og seks måneders garanti, så hvis der er noget galt med bilen, kan du komme til forhandleren, hvilket er et kæmpe plus på tryghedskontoen, der er værd at tage med i overvejelserne om, hvor bilen skal købes.
Vi har skrevet meget mere om dine rettigheder i vores guide til dine rettigheder som brugtbilskøber.
Tips til bilkøb hos bilforhandlere
De tips, der er nævnt ovenfor, gælder selvfølgelig også, når du køber bil hos bilforhandlere. Men fordi du har flere rettigheder, når du køber hos en forhandler, ligger der også et mindre pres på dine skuldre ift. at besigtige bilen ordentligt før købet. Du har nemlig tid til at køre i og opleve bilen, når du har købt den, og hvis der er problemer, kan du komme tilbage til forhandleren og gøre brug af dine rettigheder. Hos ALD Carmarket har du fx altid 14 dages fuld fortrydelsesret og 100 frie kilometer, når køber bil online, så du har altså stor mulighed for at mærke, om gnisten er der og om bilen er den rigtige for dig. På dén måde er der ingen risici ved at købe brugt bil online hos os.
Hvis du gerne vil være sikker på, at du vælger en troværdig forhandler, er det en god ide at kigge på forhandlerens profil på Trustpilot. Her kan du nemlig læse andre forbrugeres anmeldelser af forretningen og købsoplevelsen. Læs om ALD Carmarket på Trustpilot her.
Skal du købe hos en forhandler eller hos en privatperson?
Som du kan læse, er der både fordele og ulemper ved at købe brugt bil hos henholdsvis private personer og bilforhandlere. Men som vi ser det, er der flest fordele at høste ved at købe bilen hos bilforhandleren. Rettigheder er altid essentielle og uundværlige, når man foretager så stort et køb, som en bil jo er. Det er derfor op til dig og dit bilbehov, hvor du skal købe din brugte bil.
Sidst opdateret: 26. juli 2021