ALD Carmarket

18x5 Hero image

Bilferie i efterårsferien

Skal årets uge 42 bruges på en bilferie i det danske land eller skal du et smut til udlandet på kør-selv-ferie? Uanset hvor du kører hen, er det vigtigt at være godt forberedt, når du skal på bilferie. Det sørger vi for, at du bliver med denne guide, hvor vi gennemgår, hvad du skal tjekke, pakke og vide inden afgang.

Tjekliste til bilferien

  • Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledninger
  • Tjek lokale restriktioner ifm. COVID-19
  • Skift eventuelt til vinterdæk
  • Kontrollér dæktryk
  • Mål dækmønstre
  • Undersøg væskeniveauer
  • Tjek, at alt udstyr virker, som det skal
  • Husk nødvendige dokumenter og udstyr
  • Pak bilen bedst muligt
  • Planlæg ruten inden afgang
  • Undersøg trafikreglerne i landene på din rute

Kørsel i udlandet og Danmark under COVID-19

Hvis du skal køre til udlandet under COVID-19-pandemien, vil vi først og fremmest anbefale, at du tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledninger, før du begynder at planlægge din tur i detaljerne. På dén måde kan du finde ud af, om det er trygt og sikkert at opholde sig i de lande, du ønsker at køre rundt i eller gennem.

Derudover anbefaler vi naturligvis, at du tjekker de lokale indrejserestriktioner for de lande, du planlægger at køre til. Der kan bl.a. være specifikke regler om, at du er nødsaget til at registrere dig hos de lokale myndigheder inden indrejse eller specifikke indrejseforbehold, fx obligatorisk karantæne eller COVID-19-test. Du kan hente Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan finde al informationen og holde dig opdateret løbende.

Uanset om du skal køre i udlandet eller i Danmark, anbefaler vi selvfølgelig også, at du og dine medpassagerer tager alle de nødvendige forholdsregler og hensyn, når I rejser, samt at I følger de lokale myndigheders anvisninger.

Dæktryk, vinterdæk og dækmønster

For at holde et optimalt sikkerhedsniveau, er det vigtigt at køre med de korrekte dæk med det rigtige dæktryk og et dybt dækmønster på lange såvel som korte ture. Hvis du ikke allerede har skiftet til vinterdæk, er det derfor på tide at få booket en tid til hjulskifte hurtigst muligt, hvis du skal køre i lande, hvor temperaturen kommer under 7 grader. Vinterdæk har nemlig et bedre vejgreb og en kortere bremselængde på kolde veje, end sommerdæk har. Når de rigtige hjul er monteret på bilen, skal dæktrykket måles og sammenlignes med dækkravene for din bil. Disse krav kan findes i bilens instruktionsbog. Hvis dæktrykket er for lavt, stiger brændstofforbruget og det slider på sigt både på bilens køreegenskaber og levetid. Husk også at kontrollere dækkenes dækmønster. I Danmark er der et lovkrav om, at dækmønsteret skal være min. 1,6 mm., men vi anbefaler et dækmønster på min. 3 mm. for at være på den sikre side.

Væskeniveauer og udstyrstjek

For at gøre din bil helt klar til at tilbagelægge en masse kilometer i efterårsferien, er det en god idé at tjekke bilens væskebeholdning før afgang. Tjek derfor niveauet af bremsevæske, kølervæske, sprinklervæske og olie, og fyld på af den pågældende væske, hvis bilen er i underskud af denne. Du kan eventuelt sende bilen til service, inden du kører afsted, for mekanikeren vil som regel skifte både olie og oliefilter under et servicetjek.

Dernæst vil vi anbefale, at du også tjekker, at al bilens udstyr virker for at minimere risikoen for ulykker mest muligt. Tjek derfor, at bl.a. horn, lygter, sikkerhedsseler, knapper, bremser, dørlåse og infotainmentsystem fungerer, som de skal. Det er altid bedre at tjekke én gang for meget end én gang for lidt.

​Pakkeliste til bilferien dette efterår

  • Håndsprit
  • Mundbind
  • Sikkerhedsvest
  • Advarselstrekant
  • Pulverslukker
  • Kørekort, pas og andre dokumenter
  • Selepude eller autostol, hvis du har børn under 135 cm.
  • GPS eller vejkort
  • Køresygepiller og plastikposer
  • Underholdning til børnene
  • Køletaske med vand og snacks
  • Solbriller

Hvad skal du huske at pakke?

I denne tid med COVID-19 er det vigtigt altid at have håndsprit og mundbind i bilen. Mundbind er bl.a. vigtigt, hvis dette er et krav for at opholde sig forskellige steder i de lande, hvor du rejser, inkl. i Danmark.
Derudover bør du altid opbevare sikkerhedsvest, advarselstrekant og pulverslukker i bilen, så du er forberedt i tilfælde af en ulykke. Det er også en god idé at medbringe GPS eller vejkort, køresygepiller og plastikposer, underholdning til børnene og en kølertaske med vand og snacks. Derudover skal børn under 135 cm. sidde i en passende autostol (læs mere her). Til sidst er det en god idé at medbringe et par gode solbriller, da efterårssolen ofte hænger lavt og derfor udgør en højere sikkerhedsrisiko, fordi den går lige i både øjne og spejle.

Dokumenter til rejsen

Hvis du skal køre til udlandet, skal du huske del 1 af registreringsattesten, så du kan dokumentere bilens registrering over for udenlandske myndigheder.
Derudover skal du huske at medbringe det røde SOS-kort for at dokumentere, at bilen er kaskoforsikret. Kortet giver også ret til bl.a. vejhjælp, starthjælp, bjærgning, betaling af uforudsete hotelophold ved alvorlige ulykker mm. Læs mere om dækningen her. Du kan medbringe det røde kort digitalt via SOS Internationals app eller ved at printe det herfra.
Det grønne kort, som er legitimation for, at bilens ansvarsforsikring er betalt og dækker landets lovgivning, behøver du ikke medbringe i hverken EU-lande, Norge, Island, Schweiz, Andorra eller Serbien. I disse lande er din danske nummerplade bevis nok for din ansvarsforsikring.

Husk til sidst at dobbelttjekke, at pas, kørekort og ovenstående dokumenter er pakket og tilgængelige fra førerædet.

Hvis du pakker let og med omtanke, er der penge at spare.

Sådan pakker du bilen mest optimalt

Pak altid let og med omtanke, for så kan du faktisk spare på brændstoffet. Jo tungere bilen er, desto højere er brændstofforbruget nemlig. Ud over dette har bilens aerodynamik også en effekt på brændstofforbruget, hvor det fx kan resultere i et ca. 15 % højere brændstofforbrug, hvis du kører med tagboks.

Når du pakker bilen, skal de tunge elementer lægges bagerst og nederst i bagagerummet helt op mod bagsæderne. Hvis det er muligt, bør du også pakke og organisere, så du har frit udsyn til bagruden via bakspejlet. Hvis dit bagagerum er åbent og godt pakket, anbefaler vi, at du får monteret et gitter, således at kabine og bagagerum er adskilt, så chauffør og passagerer er beskyttet mod flyvende bagage ved hårde opbremsninger.

Lokale trafikregler i udlandet

Når du skal køre gennem forskellige lande, skal du - ud over restriktioner ifm. COVID-19 - have in mente, at hvert land også kan have specifikke lokale trafikregler. Derfor er det ligeledes ift. dette en god idé at planlægge ruten hjemmefra og undersøge reglerne i de forskellige lande. Dette kan fx undersøges på Europa-Kommissionens hjemmeside. Vær gerne ekstraordinært opmærksom, hvis turen går til Frankrig eller Italien, da der er særligt strikse regler og bødetakser i disse lande.

I visse lande kan der også være køreforbud i miljøzoner, hvis bilen ikke har det rette miljømærkat. Sørg derfor at undersøge dette og købe de rette mærkater, inden turen starter. Læs mere og køb mærkater hos FDM.

Vær også gerne opmærksom på, at der kan forekomme vejafgifter og betalingsveje i andre lande. Så tjek også gerne op på dette, hvis du vil være godt forberedt. Læs mere her.

Til sidst kan der være forskellige lovkrav til sikkerhedsudstyr i andre landet. Undersøg hvilket udstyr, der er lovpligtigt i udlandet her og læs om regler for vinterdæk mm. i Danmark og resten af Europa her.


Vi ønsker dig en rigtig god bilferie!

Sidst opdateret: 7. oktober 2020