ALD Carmarket

18x5 Hero image

Værd at vide om Volkswagen

Volkswagen er tysk kvalitet, både når det kommer til køreoplevelse, komfort og motor. Skal du alligevel lige vide lidt mere om Volkswagen, før du beslutter dig for at købe eller lease en model fra bilmærket, så læs med her, hvor du får al den viden, der er værd at anskaffe sig om Volkswagen.

Hvad er Volkswagen?

Det tyske bilmærke Volkswagen, som oftest forkortes til VW, har hovedsæde i Wolfsburg, Tyskland. Både i 2016 og 2017 var VW verdens største bilproducent målt på antal solgte biler. Bilmærket har efterhånden vundet mange familiers hjerter og er kendt som folkets bil – en bil til den helt almindelige borger med plads til livet. Af alle verdens bilfabrikanter er det Volkswagen, der bruger flest penge på udvikling og forskning, hvilket ikke siger så lidt om deres engagement i branchen og kvaliteten på deres biler. VW er flagskibsmærket for Volkswagen Group, som i dag ejer et bredt sortiment af kendte bilmærker som for eksempel Audi, Bentley, Skoda, Porsche og Lamborghini.

Historien bag Volkswagen

Selvom Volkswagen i dag typisk har positive associationer, har mastodonten en dyster fortid med rødder i Deutsche Arbeitsfront - en nazistisk fagforening under Adolf Hitler. Volkswagen udsprang af en idé om at skabe et nyt marked for biler, som dengang var betragtet som en luksus for overklassen. Da Hitler forsøgte at få den private bilindustri til at producere biler til arbejderklassen, for hvad der i dag svarer til ca. DKK 28.000, blev han mødt med modstand. Derfor blev han i 1937 nødt til – med hjælp fra nazistpartiet - at sponsorere en ny statsejet bilfabrik kaldet Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens (selskab for forberedelse af tyske folkevogne), som lidt over et år efter skiftede navn til Volkswagenwerk.

I perioden op til 2. verdenskrig nåede Volkswagenwerk kun at producere en håndfuld personbiler og ingen af dem nåede ud til folket som lovet. Da krigen brød ud i 1939, begyndte fabrikanten i stedet at producere militærkøretøjer ved hjælp af tvungen arbejdskraft, bl.a. i koncentrationslejren Arbeitsdorf i Wolfsburg, Tyskland. Efter krigen overtog briterne kommandoen over Volkswagenwerk. De sørgede for at genoptage bilproduktionen fra før krigen og omdøbte Volkswagenwerk til Volkswagen. På kort tid blev VW Type 1 med den ikoniske boble ovenud populær, hvorefter de påbegyndte eksport af bilerne og udvidede produktporteføljen i slut 1960’erne og start 1970’erne med VW Transporter, Passat og Golf. Dette medvirkede til, at Volkswagen blev symbolet på Tysklands økonomiske mirakel. Det Volkswagen, vi kender i dag, udsprang herfra.

Logo og slogan

Volkswagen betyder folkevogn, og siden etableringen af bilmærket, har deres logo haft forskellige udseender. I Hitlers tid var logoet VW-initialerne omringet af en krydsning mellem et hagekors og et tandhjul, hvilket under krigen blev omdannet til initialerne omringet af et tandhjul alene. I efterkrigstiden blev det ændret til initialerne omringet af en cirkel i forskellige blå farver, og omkring år 2000 fik logoet et 3D-lignende udseende med blå og grå farver. I juni 2019 blev logoet dog fornyet til et 2D-logo i sort og hvid med initialerne omringet af en cirkel. Simpelt og folkeligt. Præcis som Volkswagen. Bilfabrikantens slogan ”Das Auto” (bilen) er også i fuldkommen overensstemmelse med Volkswagens omdømme som folkeligt.

Designfilosofi og kendetegn

Det mest kendte Volkswagen-design er uden tvivl boblen på det, der startede med at være VW Type 1 og siden blev til VW Beetle. Dette retrodesign har Volkswagen dog ikke videreført til deres andre bilmodeller. I dag designer de biler med grænsefladen mellem teknologi og mennesker in mente. Det bunder i, at Volkswagen mener, at biler er følelsesbetonede produkter, der på en og samme tid er komplekse maskiner, som vi kan operere og styre med vores sanser. Volkswagens designfilosofi er baseret på menneskets mobilitetsbehov og karakteriseret af renhed, enkelhed og bæredygtighed. Målet bag designet er Volkswagen-ejeres frihed til at fokusere på deres egen oplevelse, hvilket muliggøres af sofistikerede og brugbare funktioner. Der er altså fokus på brugervenlighed, brugeroplevelse, kontaktflader og bilens kommunikation med andre trafikanter, når det kommer til designet på Volkswagens biler, hvor det æstetiske design dog heller ikke er helt glemt – blot relativt nedprioriteret.

Forskellige Volkswagen-modeller og -typer

Der er ikke den type bil, du ikke kan købe i en Volkswagen-model. Volkswagen laver både mikrobiler, minibiler, små og store mellemklassebiler, luksusbiler, MPV’er, SUV’er, offroadere og varebiler. Der er noget til enhver smag. Mens nogle bilfabrikanter har bestemte metoder til navngivningen af deres bilmodeller, gør Volkswagen noget lidt anderledes. De fleste bilmodeller har nemlig et tysk navn, som ofte er navngivet med vind i tankerne.

For eksempel henviser Passat på tysk til passatvindene, en meteorologisk betegnelse for vindene mellem de subtropiske højtryk ved Ækvator. Golf refererer til Golfstrømmen, Jetta til jetstrømme eller strålestrømme, Polo til polarvindene og så videre. Der er naturligvis også nogle undtagelser såsom Tiguan, som er en kombination af tiger og leguan, eller Touran, som er en kombination af tour og sharan, hvor sidstnævnte betyder kongebærer på persisk. Volkswagen har herudover nogle få klassiske modeller, som de kontinuerligt opgraderer og producerer i nye generationer med tilføjelsen af I, II, III, IV osv. eller B2, B2, B3, B3 og så fremdeles efter modelnavnet. Herudover kan man kende plug-in hybridbiler på navnet GTE, elbiler kan kendes på bogstavet e og alle SUV’ernes modelnavne starter med et t.

Populære Volkswagen-modeller

På listen over top 10 bedst sælgende biler nogensinde på websitet ’24/7 Wall St.’ findes der hele tre Volkswagen-modeller: Golf, Beetle og Passat. På den måde kan man roligt sige, at Volkswagen er et af de mest populære bilmærker i verden, og at de tre modeller er nogle af de mest sikre bilkøb, du kan gøre dig. Der findes syv generationer af den lille mellemklassemodel VW Golf, og gennem årene er en af generationerne både blevet kåret som årets bil i Danmark (1975) og i Europa (1992 og 2013). Når bilmodeller sådan bliver kåret som årets bil rundt omkring i verden, siger det ikke så lidt om bilens popularitet. En anden model, der også er blevet kåret som årets bil i Europa (2015) er den store mellemklassebil VW Passat med otte generationer bag sig. Den Volkswagen-model, der flest gange er blevet årets bil i Danmark er VW Polo, som er en minibil af fem generationer. Det er altså sikkert og vist, at du ikke vil fortryde det, hvis du vælger en af disse modeller. Er man en større familie, der skal bruge lidt mere plads, er en populær model VW Touran, som både laves med fem og syv sæder. Er miljøet med i dine tanker, når du køber bil, kan du roligt ty til VW e-Up!, som kører umådeligt langt på literen og i øvrigt på el.

Hvorfor vælge Volkswagen?

Du skal vælge Volkswagen, fordi det er et sikkert valg. Volkswagen har meget viden i bagagen, og de forbedrer konstant deres modeller gennem forskning og udvikling. Vil du have en bil, hvor du kan være sikker på pålidelig kørsel og køreoplevelse, skal du uden tvivl gå efter en Volkswagen. Det gælder faktisk uanset hvilken størrelse bil, du leder efter. Har du brug for hjælp til at vælge den helt rigtige Volkswagen for dig, vejleder vores dygtige salgskonsulenter dig meget gerne. Skriv til os på chatten, giv os et kald eller skriv en e-mail – så hjælper vi dig på vej med dit næste bilkøb. Er du mere til leasing, hjælper vi dig også gerne med at finde din næste Volkswagen-leasingbil. Se udvalget af VW-modeller til leasing her.

Sidst opdateret: 25. juli 2019

Et lille udpluk af vores Volkswagen-udvalg